Adana Avukat, Adana İş Davaları, İş Mahkemeleri, İş Hukuku, İş Kazaları, İş Kazası ve Meslek Hastalıkları, İş Kazası Dava Dilekçesi, Dilekçe Örneği, Bedensel Zarar, Cismani Zarar, Maddi Tazminat, Manevi Tazminat, Destekten Yoksun Kalma, Ölümlü İş Kazası, Adana İş Hukuku, Adana Hukuk, Adana Hukuk Büroları, Adana Tazminat Hukuku, Adana Ticaret Hukuku, Online Hukuki Danışmanlık, İnternet Avukatı, Online Avukatlık Hizmeti, Avukata Sor, Kutlay Hukuk Bürosu, Avukat Mustafa Onur Kutlay
İŞ KAZASI NEDİR?
İş kazasının tanımı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda düzenlenmiştir. 5510 sayılı Kanun'un iş kazası tanımı 13'üncü madde 1'inci fıkrasında şöyle düzenlenmiştir:
" İş kazası;
meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özüre uğratan olaydır."
Kanundan anlaşılacağı üzere sigortalının başka bir ifadeyle işverene iş akdiyle bağlı çalışan işçinin işyerinde bulunduğu sırada, işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle veya görevi nedeniyle, sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş veya çalışma konusu nedeniyle işyeri dışında, bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, emziren kadın sigortalının, çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda ve sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özüre uğratan olay İŞ KAZASI olarak tanımlanmıştır. Kanunda belirtilen yerlerde ve zamanda meydana gelen kaza olayı ile zarar arasında İLLİYET BAĞININ başka bir ifadeyle SEBEP SONUÇ İLİŞKİSİNİN olması gerekir.
İŞ KAZASINDAN KAYNAKLANAN TAZMİNAT TALEPLERİ NELERDİR?
İşçinin iş kazasından kaynaklanan tazminat talebi maddi ve manevi tazminat olmak üzere ayrı ayrı ele alınır.
Maddi Tazminat: İş kazasından ötürü bedensel zarar meydana gelmişse 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 54'üncü maddesi bu konuda şöyle düzenlenmiştir:
"Bedensel zararlar özellikle şunlardır:
1. Tedavi giderleri.
2. Kazanç kaybı.
3. Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar.
4. Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar"
İş kazasından ötürü ölüm meydana gelmişse talep edilebilecek bedeller 6098 sayılı TBK'nın 53'üncü maddesi bu konuda şöyle düzenlenmiştir:
"Ölüm hâlinde uğranılan zararlar özellikle şunlardır:
1.Cenaze giderleri.
2.Ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar.
3.Ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplar"
Ölüm halinde uğranılan zarar yönünden talep edilen tazminata destekten yoksun kalma tazminatı adı verilir.
Maddi tazminat miktarının belirlenmesi usulü de 6098 sayılı Kanun'un 55'inci maddesinde şöyle düzenlenmiştir:
"Destekten yoksun kalma zararları ile bedensel zararlar, bu Kanun hükümlerine ve sorumluluk hukuku ilkelerine göre hesaplanır. Kısmen veya tamamen rücu edilemeyen sosyal güvenlik ödemeleri ile ifa amacını taşımayan ödemeler, bu tür zararların belirlenmesinde gözetilemez; zarar veya tazminattan indirilemez. Hesaplanan tazminat, miktar esas alınarak hakkaniyet düşüncesi ile artırılamaz veya azaltılamaz.
Bu Kanun hükümleri, her türlü idari eylem ve işlemler ile idarenin sorumlu olduğu diğer sebeplerin yol açtığı vücut bütünlüğünün kısmen veya tamamen yitirilmesine ya da kişinin ölümüne bağlı zararlara ilişkin istem ve davalarda da uygulanır."
Kanun hükmünden de görüleceği üzere rücu edilemeyen sosyal güvenlik ödemeleri ile ifa amacını taşımayan ödemeler zarar veya tazminattan indirilemez. Tazminat miktarları da hakkaniyet düşüncesi ile artırılamaz ve azaltılamaz.
Manevi Tazminat: 6098 sayılı TBK'nın 56'ıncı maddesi şöyledir:
"Hâkim, bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak ödenmesine karar verebilir. Ağır bedensel zarar veya ölüm hâlinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir."
İŞ KAZASINDAN KAYNAKLANAN MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT TALEPLERİNDE ZAMANAŞIMI SÜRESİ NEDİR?
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenen genel zamanaşımı süresi olan 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.
Zamanaşımı iş kazasının gerçekleştiği tarihten itibaren işlemeye başlar.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ NEDİR?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu başta olmak üzere her türlü iş hukuku mevzuatından kaynaklanan işverenlerin çalışların iş sağlığını ve güvenliğini sağlama ve gözetme yükümlülüğü anlamına gelir.
İş kazaları konulu davalarında İşverenin kusur oranı İş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerine riayet edip etmediği husus gözetilerek tespit edilir.
6331 sayılı İSGK'ye göre İşverenin Genel Yükümlülüğü şunlardır:
1- İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede;
a) Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.
b) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar.
c) Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.
ç) Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır. d) Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır.
2-İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.
3- Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez.
4- İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz.(6331 sayılı Kanun 4'üncü madde)
İŞ KAZASI DAVASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ
... NÖBETÇİ İŞ MAHKEMESİ'NE
BELİRSİZ ALACAK DAVASIDIR
DAVACI : Ad-Soyad- T.C. Kimlik No
Adres
VEKİLLERİ :Ad- Soyad/Adres
DAVALI : Ad Soyad/ Şirket Tam Adı ve Unvanı
Adres:
KONU : İş Kazası Nedeniyle HMK.m.107'ye göre bilirkişi tarafından hesaplandıktan sonra harcı tamamlanmak üzere asgari 3.000,00 TL Maddi Tazminatın Olay Tarihi olan ... tarihinden İtibaren İşleyecek Yasal Faizi İle Birlikte Davalı İşverenden Tahsiline Karar Verilmesi Talebimizdir.
HARCA
ESAS
DEĞER : 3.000,00 TL(HMK.m.107'ye göre bilirkişi tarafından hesaplandıktan sonra harcı tamamlanacaktır.)
A Ç I K L A M A L A R
1-Müvekkil davalı... şantiyesinde İŞ MAKİNESİ OPERATÖRÜ olarak yaklaşık 9 yıl çalışmaktadır.
2- Müvekkil ... tarihinde şantiye alanındaki bağlantı yolları ve kaldırımların yapımında kullanılan kil taşlarını forklift makinesi ile çalışma alanına taşırken, kilittaşların bulunduğu bölüme yerler çamurlu olduğundan tam olarak yanaşamayıp geri çıkıp manevra yaparak diğer taraftan yanaşmak istemiştir. Bu esnada araç geri çıkarken çamura saplanmıştır. Müvekkil aracı çıkartamayınca şantiyedeki diğer iş makinesi operatörü ...'den yardım isteyip silindir diye tabir edilen iş makinesine forklifti bağlayıp bir miktar aracı geri çekmişlerdir. O esnada müvekkil kısmen kuru ve sert bir zemine çıkıp yeterli olduğunu düşünmüştür ve silindir ortamdan ayrılmıştır. Müvekkil de kendi imkanlarıyla geri manevra ile yola çıkmaya çalışırken forklift yan yatmaya başlamıştır. Müvekkil de aracın devrileceğini anlayınca bu araçtan atlamak istedim ancak forkliftin tentesi omzuna çarparak yere düşmüştür. Akabinde de tente müvekkilin üzerine düşmüştür. Olayın nasıl olduğuna dair emniyet ifade tutanaklarının örneği ektedir. ( EK 1 )
3- Müvekkil geçirmiş olduğu iş kazası sonucunda kalıcı olarak sağ elinde kavrama gücünde azalma meydana gelmiştir. Tüm vücut fonksiyonlarında %13 oranında kayıp meydana gelmiştir. Müvekkilin sağlık durumunu gösteren rapor ektedir. ( EK 2 )
4- Müvekkilin geçirmiş olduğu iş kazasından itibaren çalışma gücünde de azalma meydana geldiğinden sürekli olarak istirahat raporları almak zorunda kalmıştır. İlgili rapor örnekleri ektedir. ( EK 3 )
5- Müvekkil çalışırken iş makinesi operatörü olarak çalıştığı için 3.000,00 TL civarında maaşla çalışmaktaydı. Ancak bunun sadece ... TL'si resmi olarak gösterilmiş geri kalanı elden verilmiştir. Müvekkil 30 yıllık iş makinesi operatörüdür. Bu nedenle 9 yıldır aynı işyerinde çalışan 30 yıllık iş makinesi operatörünün alabileceği maaşı yetkili sendika veya meslek odalarının araştırılması zorunludur.
Davalının iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun hareket etmemesi, söz konusu kazanın olmaması için herhangi bir önlem almaması ve bu yükümlülüklerine riayet etmemesi sonucu müvekkilin sağlığında ve iş gücünde zarar meydana geldiğinden işbu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : İş Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı, HMK, TMK ve her türlü hukuki mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER :
1-Müvekkilin şahsi işyeri dosyası-Davalı işverenden istenilmesini talep ederiz.
2- Müvekkilin Sosyal Güvenlik Kurumu sicil dosyası- SGK'dan istenilmesini talep ederiz.
3- Emsal Ücret Araştırması
4- Müvekkilin İş Kazası Geçirdiğine Dair Sosyal Güvenli Kurumu raporları, belgeleri ve her türlü evrakları- Sosyal Güvenlik Kurumundan istenilmesini talep ederiz.
5- İş Kazası olayın nasıl olduğuna dair emniyet ifade tutanakları( EK 1 )
6- Müvekkilin sağlık durumunu gösteren heyet raporu ( EK 2 )
7- Müvekkilin almış olduğu istirahat raporları
( EK 3 )
8- Müvekkilin geçirdiği iş kazasıyla ilgili elimizde olan her türlü evrak ve belgeler
( EK 4 )
10- Tanık Beyanları: Müvekkilin çalıştığı süreleri, aldığı ücreti, işverenin ihmalinin olup olmadığını, çalışanlara eğitim verilip verilmediğini ispat edecektir.
Tanıkların Adı Soyadı ve Adresleri ayrıca bildirilecektir.
11- Bilirkişi İncelemesi: Maddi Tazminatın miktarını hesabı için talep etmekteyiz.
12- Emsal Ücret Araştırması( Bu konuda, yetkili Sendika ve Odalar araştırılıp, sunulacaktır.)
13- Yemin
14- Kanuni ve takdiri her türlü delil.
Davalının sunmuş olduğu her türlü delile karşı delil sunma hakkımız saklıdır.
NETİCE VE TALEP : Yukarıda açıklanan ve re'sen gözetilecek nedenlerle; asgari 3.000,00 TL maddi tazminatın HMK.m.107'ye göre bilirkişi tarafından hesaplandıktan sonra harcı tamamlanmak üzere asgari 3.000,00 TL Maddi Tazminatın Olay Tarihi olan 22.04.2013 tarihinden İtibaren İşleyecek Yasal Faizi İle Birlikte Davalı İşverenden Tahsiline, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı işveren üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ederiz.
Saygılarımızla
DAVACI VEKİLİ
...
Kutlay Hukuk Bürosu, esas olarak Adana'da faaliyet göstermekle birlikte Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Kayseri, Kahramanmaraş, Ankara, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin her ilinde faaliyet göstermektedir.
Linkler
Hizmetlerimiz
Ücret Tarifesi
SIKÇA SORULAN SORULAR
İletişim
Üyelik sözleşmesi
Gizlilik Politikası
KVKK Aydınlatma Metni
Çerez (Cookie) Bildirimi
Hakkımızda
KUTLAY HUKUK BÜROSU 2017 yılında Av. Mustafa Onur KUTLAY tarafından kuruldu. 2017 yılından itibaren faaliyetlerine Adana’da devam eden büromuz kurulduğu günden bugüne kadar müvekkillerine avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.
Kutlay Hukuk Bürosu Her hakkı saklıdır.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.